Friday, October 21, 2011

Ελληνικά στην Κονσόλα του FreeBSD 9.X

Αν δεν το καταλάβατε από το προηγούμενο post μας, θα το καταλάβετε μόλις δοκιμάσετε μια εγκατάσταση του FreeBSD 9 (RC1 αυτή τη στιγμή). Το νέο bsdinstall παραλείπει κάποια βήματα ρυθμίσεων που υπήρχαν στο sysinstall. Μια "παρενέργεια" που δημιουργείται είναι να μην μπορούμε να γράψουμε Ελληνικά στην κονσόλα μας. Να θιυμίσουμε εδώ ότι για να γράψετε Ελληνικά στην κονσόλα θα πρέπει να ρυθμίσετε την κωδικοποίηση σε ISO8859-7. Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το σύστημα σας μόνο μέσα από X (ή έστω μέσω ssh από xterm) δεν χρειάζεστε τίποτα από τα παρακάτω και είναι καλύτερα να ρυθμίσετε την κωδικοποίηση σε UTF-8.

Αρχικές Ρυθμίσεις


Αν κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης επιλέξατε το Ελληνικό πληκτρολόγιο των 101 πλήκτρων, θα έχετε την παρακάτω γραμμή στο /etc/rc.conf:

keymap="gr.us101.acc"

Καθώς καταλαβαίνετε το παραπάνω από μόνο του δεν επαρκεί για να έχετε Ελληνικά. Χρειάζεστε ακόμα τα παρακάτω:
  • Fonts που να μπορούν να δείξουν Ελληνικά στην κονσόλα. Το sysinstall είχε την αντίστοιχη ερώτηση, το bsdinstall όχι.
  • Terminal type στο /etc/ttys κατάλληλο για Ελληνικά. Είναι το cons25l7. Προσέξτε, είναι το Αγγλικό γράμμα "l" και όχι ο αριθμός "1". Και εδώ, το sysinstall είχε την αντίστοιχη ερώτηση και έκανε τη ρύθμιση, το bsdinstall όχι.
  • Να θέσετε τη μεταβλητή περιβάλλοντος LANG σε el_GR.ISO8859-7. Αυτή είναι μια ρύθμιση που πρέπει να κάνετε στα αρχεία ρυθμίσεων του κελύφους σας. Το σημείο αυτό δεν αλλάζει από πριν.

Ρυθμίσεις Fonts


Το sysinstall υπάρχει ακόμα στο βασικό σύστημα! Αν θέλετε μπορείτε να το εκτελέσετε ως root και να επιλέξετε configure - console - font και ISO8859-7. Αλλά δεν χρειάζεται να το κάνετε στα αλήθεια. Απλά προσθέστε τις παρακάτω γραμμές στο /etc/rc.conf:

font8x8="iso07-8x8"
font8x14="iso07-8x14"
font8x16="iso07-8x16"


Terminal Type


Ίσως σκεφτείτε να εκτελέσετε το sysinstall και να επιλέξετε το terminal type. Μην το κάνετε, γιατί αν και το sysinstall δεν θα διαμαρτυρηθεί, δεν πρόκειται να αλλάξει το /etc/ttys. Θα πρέπει να το επεξεργαστείτε χειροκίνητα και να αλλάξετε το xterm με cons25l7. Θα πρέπει να κάνετε την αλλαγή στο ttyv0 και σε οποιαδήποτε άλλο virtual terminal θέλετε. Παρακάτω βλέπετε ένα παράδειγμα για ttyv0:

ttyv0 "/usr/libexec/getty Pc" cons25l7 on secure


Ρύθμιση Environment Variable


Αυτό είναι εύκολο και είναι το ίδιο με τις προηγούμενες εκδόσεις του FreeBSD. Ανάλογα με το κέλυφος σας, θα χρειαστεί να προσθέσετε την γραμμή:

export LANG=el_GR.ISO8859-7

για κελύφη όπως το bash ή

setenv LANG el_GR.ISO8859-7

για κελύφη όπως το csh. Η γραμμή θα πρέπει να μπει στο κατάλληλο αρχείο ρυθμίσεων του κελύφους σας (π.χ. το .profile).

Έλεγχος Λειτουργίας


Αφού κάνετε τα παραπάνω, μπορείτε να δοκιμάσετε τα Ελληνικά στην κονσόλα. Είτε επανεκκνίνηστε το μηχάνημα σας, είτε την υπηρεσία syscons:

# service syscons restart

Μη ξεχάσετε να κάνετε logout-login (η ενδεχομένως source το .profile) για να ενεργοποιηθεί η μεταβλητή περιβάλλοντος. Τα Ελληνικά στην κονσόλα αλλάζουν με ALT+SPACE. Καλή τύχη!

1 comment:

Tomak said...

Efxaristo gia ti voithia. Eixa vrei enan pio mpakalistiko tropo.... Eperna to keimeno stin aggliki tou morfi kai tou ekana metafrasi kai etsi eixa to keimeno sta ellinika