Thursday, April 26, 2012

Python Game Programming

Η διδασκαλία μιας γλώσσας προγραμματισμού δεν χρειάζεται να είναι κάτι βαρετό και ούτε πρέπει να εξαντλείται σε προγράμματα κειμένου των περασμένων δεκαετιών. Αντίθετα η δημιουργία παιχνιδιών, ειδικά με γραφικά και κίνηση παρακινεί το ενδιαφέρον των μαθητών ώστε να δουν τον προγραμματισμό όπως πραγματικά είναι: Μια ενδιαφέρουσα και δημιουργική ασχολία.

Με βάση το παραπάνω και καθώς φέτος διδάσκω το μάθημα Εφαρμογές Πολυμέσων, σκέφτηκα ότι είναι πράγματι ευκαιρία να φτιάξουμε κάτι αληθινά ενδιαφέρον αντί για τις χαζές παρουσιάσεις σε Powerpoint ή (μη χειρότερα) Flash που κάνουν συνήθως σε αυτό το μάθημα. Αν σκεφτείτε μάλιστα ότι το εργαστήριο μου τρέχει FreeBSD, ένας λόγος παραπάνω :)

Ταυτόχρονα σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να δημοσιευτεί μια σειρά άρθρων προγραμματισμού για αρχαρίους που να βασίζεται στη δημιουργία παιχνιδιών - όπως δηλ. μάθαμε και εμείς προγραμματισμό πριν (πολλά) χρόνια στους οικιακούς μας υπολογιστές. Δυστυχώς στο μεταξύ η αμεσότητα των πρώτων αυτών υπολογιστών χάθηκε μέσα σε διάφορες γλώσσες προγραμματισμού, λειτουργικά, API, OpenGL, DirectX και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο.  Η αρχική δυνατότητα να γράψεις ένα προγραμματάκι 20 γραμμές που να κινεί μια μπάλα ή ένα διαστημοπλοιάκι στην οθόνη και να δίνει τη χαρά της δημιουργίας φαίνεται ότι είχε περάσει ανεπιστρεπτί.

Ευτυχώς δεν είναι ακριβώς έτσι: Η python και η βιβλιοθήκη pygame δίνουν αυτή ακριβώς τη δυνατότητα προσαρμόσμενη στα σύγχρονα δεδομένα αλλά πάντα με αρκετή ευκολία ώστε ο αρχάριος να μην απογοητευτεί αλλά αντίθετα να κολλήσει στο αντικείμενο!  Η σειρά άρθρων για το pygame δημοσιεύεται στο περιοδικό deltaHacker.  Με την ολοκλήρωση της θα γίνει και η δημοσίευση των άρθρων σε μορφή βιβλίου που θα μπορείτε να κατεβάσετε και να χρησιμοποιήσετε στη διδασκαλία.

Για την ώρα μπορείτε να κατεβάσετε τα προγράμματα από το site που έχει δημιουργηθεί για την υποστήριξη του μαθήματος:


Μην παραλείψετε επίσης να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του περιοδικού deltaHacker όπου θα βρείτε και κάποια συμπληρωματικά - βοηθητικά άρθρα.

Το όλο εγχείρημα θα παρουσιάστει επίσης στις 11 Μαίου στην Έκθεση Μαθητικής Δημιουργίας Μαθητών Πληροφορικής που θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.

No comments: